Desensitisatie bij een hond, wat is dat?

Waarschijnlijk zegt de term desensitisatie, of eigenlijk systematische desensitisatie, je nog niet zoveel & vind je het daarom interessant om dit artikel te gaan lezen. En als ik je zeg dat er veel hondeneigenaren dagelijks bewust, of onbewust, gebruikmaken van deze trainingsmethode, dan weet ik zeker dat je interesse is gewekt!

Wat is desensitisatie?

Onderstaande afbeelding is afkomstig van www.Doggo.nl

Desensitisatie betekent het “minder gevoelig” maken van je hond voor prikkels die emoties als angst en agressie oproepen. Desensitisatie wordt vaak in combinatie gebruikt met Counterconditionering. Het doel van desensitisatie is om de emotionele reactie en hiermee, vaak explosief, reflexmatig gedrag af te zwakken of elimineren. Bij deze trainingsvorm word een hond geleidelijk blootgesteld aan prikkels/triggers, zoals andere dieren, mensen, voertuigen, situaties of geluiden. Van belang is dat hierbij gestart wordt op een niveau, vaak is dit een bepaalde afstand/volume/snelheid, waarop de hond nog geen negatief gedrag laat zien. Heb jij een hond die op 50 meter afstand uitvalt naar je buurhond, dan begin je te trainen op meer dan 50 meter afstand.

Vervolgens bouw je dit in heel kleine stapjes op, waardoor de hond langzamerhand gaat wennen aan het aanwezig zijn en de intensiteit van een prikkel/trigger op ‘wenselijk niveau’. Hiermee bedoel ik een afstand/volume/snelheid zoals deze in het normale leven zijn, b.v. het passeren van een hond aan de overkant van de straat of het geluid van onweer zoals je deze in huis kunt horen.

Een lange adem

Voor een positieve en effectieve training, dus ook voor desensitisatie, is het van belang om altijd under treshold te trainen. Op deze manier creëer je een veilige leeromgeving voor je hond waarin nieuw, kalm en ontspannen gedrag wordt aangeleerd. Het is belangrijk om je als eigenaar te realiseren dat dit heeeeeeel veel tijd (weken, maanden of zelfs jaren) en energie gaat vragen van jou als eigenaar, maar wel met een bewezen effect waarin honden steeds intensere niveaus rondom de prikkels/triggers aankunnen zonder dat dit tot angst/agressie leid en hieruit voortkomend reflexmatig, vaak ongewenst, gedrag.

Bij voorkeur volg je deze training onder leiding van een gediplomeerd gedragstherapeut die met je meekijkt bij de opbouw, je leert om het gedrag en de signalen van je hond te herkennen en hiernaar te handelen & je als professional van advies op maat kan voorzien wanneer de training even niet loopt zoals je wilt of je juist mega stappen maakt.

Voor welke gedragingen kun je desensitisatie inzetten?

Desensitisatie, vaak in combinatie met Counterconditionering, wordt ingezet voor angst- en/of agressie (b.v. vluchten/ uitvallen) gerelateerde gedragingen die worden opgewekt door bijvoorbeeld onderstaande prikkels/triggers:

  • Andere honden op straat
  • Deurbel
  • Vuurwerk
  • Onweer
  • Katten
  • Passanten (b.v. kinderen/ persoon met paraplu/ hardloper)
  • Passerende voertuigen
  • Stofzuiger

Deskundige hulp

Gedragingen waar desensitisatie voor word ingezet, zijn vaak complex van aart. Het gedrag kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door diverse prikkels/triggers die misschien moeilijk te ontwijken zijn, zeer heftig gedrag uitlokken bij de hond of al jaren spelen wat maakt dat je:

  1. Allereerst moet zorgen dat de veiligheid van jullie, de hond & mensen/dieren/voertuigen op straat gegarandeerd kan worden (in ieder geval 99%!)
  2. Ervoor moet zorgen dat je hond niet meer in situaties terechtkomt die hij/zij niet aankan waardoor het ongewenste gedrag word uitgelokt
  3. Moet zorgen dat de basis op orde is zodat je hond trainbaar is & blijft
  4. Je heel snel fouten kunt maken wanneer je desensitisatie niet goed aanpakt, welke je je niet kunt veroorloven
  5. Een expert moet worden in het leren lezen van je hond en de kleinste signalen moet kunnen oppikken
  6. Veel eigenaren te snel van stapel lopen, waardoor je uiteindelijk een terugval zult gaan krijgen, stagneert in je training of het gedrag op de lange termijn terugkomt & mogelijk zelfs in hevigere vorm

Daarom wil ik je echt op het hart drukken om professionele hulp in te schakelen bij probleemgedragingen, óók waarvan je in eerste instantie denkt dat het wel meevalt of je mogelijk niet met desensitisatie aan de slag gaat. Als gediplomeerd hondengedragstherapeut & verlatingsangst-expert kan dit bij mij, maar uiteraard ben je ook vrij om een andere professional te zoeken via www.nvgh.nl

Desensitisatie (& Counterconditionering) in de praktijk

Dit artikel is geschreven door Lynne den Boer, hondengedragstherapeut & verlatingsangst-expert voor honden. Het is niet toegestaan dit artikel over te nemen zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld. 

Hee, ik ben Lynne

Korte, praktische artikelen die tips bevatten om direct mee aan de slag te gaan! Leuke weetjes, ideeën, maar ook informatieve teksten die bijdragen aan wederzijds begrip en een fantastische band met je hond. Voor meer info over mij en hoe ik jou kan helpen, check deze pagina

Gratis E-book! Je hond in balans; 5 speerpunten
meer blogs