In dit artikel ga ik je alles vertellen over hoe hun communiceren met de buitenwereld, niet middels woorden zoals wij dat vooral doen, maar met hun lichaamstaal. De lichaamstaal van je hond is een weerspiegeling van hoe hij zich voelt en of jij als eigenaar de teugels kan laten vieren of dat ingrijpen nodig is om vervelende situaties te vermijden.
De hondenstaart
De nummer 1 lichaamstaal waar het interpreteren nog zo vaak misgaat en daarom wijd ik er een heel stuk aan in dit artikel! “De hond kwispelt dus hij is blij” of mensen die (nog) niet volgens de moderne inzichten tegen hun hond aankijken “Hij is dominant, want hij draagt zijn staart zo hoog”.. Kun jij op 1 hand tellen hoe vaak je dergelijke opmerkingen hebt gehoord? En weet je wat, je kunt ze allemaal vergeten want dit is dikke vette lariekoek! Bekijk onderstaand filmpje maar eens van mijn eigen hond die zacht gezegd aardig op zijn hoede is door een boei in het water. Zie je die strakke kwispel? Zijn oren naar voren gericht? Het naar achteren deinzen en zijn strakke lichaam? Daarnaast borstelt en blaft hij, dit is allerzins een hond die op dit moment op zijn gemak is.
Nu komt deze boei niet opeens dichterbij en is het iets niet levends waardoor er weinig kan gebeuren, waardoor ik het heb laten gebeuren en hem enkel heb gesteund met een paar bemoedigende woorden. Stel nu dat dit een situatie was met bijvoorbeeld een kind die onvoorspelbaar kan reageren had ik Balou hier onmiddellijk bij weggehaald door hem met voer te lokken, aan te lijnen en rechtsomkeert te maken.
Neutrale stand
Dan die hoge staart, om daar ook maar iets zinnigs over te kunnen zeggen is het belangrijk om eerst te kijken naar wat de neutrale staartdracht is van het hondenras die je voor je hebt. Of bij een kruising, het ras waar hij het meeste op lijkt. De neutrale staartdracht is de manier waarop een hond o.a. zijn oren en staart heeft op het moment dat hij zich veilig en ontspannen voelt en niet bezig is met een prikkel om zich heen. Beagles dragen hun staart van nature altijd hoog, maar dat betekent niet dat ze altijd dominant zijn. Of dat Windhonden met een zeer lage staartdracht altijd onderdanig zijn. En om het nog wat ingewikkelder te maken, het is ook heel erg afhankelijk van het individu. Niet iedere Herder of Golden Retriever heeft eenzelfde neutrale stand van staart en oren. En daarnaast is het bij honden met die gezellige flaporen ook nog eens een stuk lastiger om de stand van de oren goed te zien. Bij zulke honden kun je daarom beter kijken naar de stand van de oorschelp. Of denk eens aan de Ridgeback met zijn rits op de rug, wat lijkt op borstelen, maar dit enkel een uiterlijk kenmerk is wat bij het ras hoort.
Check altijd het totale plaatje
Om met enige zekerheid labels te kunnen plakken op hoe jouw hond zich voelt naar aanleiding van zijn lichaamstaal, is het essentieel dat je kijkt naar de totale lichaamshouding van de hond en het gedrag dat hij laat zien. Als je bij een hond die zijn oren naar achteren draagt, direct aanneemt dat deze bang is, kun je de plank nog wel eens flink misslaan in de conclusies die je trekt. Het kijken naar de oren & staart is het startpunt, maar er zijn nog veel meer signalen die je mee moet nemen in het goed willen lezen en interpreteren van de lichaamstaal van je hond. Ik benoem de meest belangrijke en veel voorkomende signalen en de emotie die hier mogelijk (zekerheid heb je nooit!) aan onderligt:
- Oren naar achteren gericht; angst
- Staart lager dan neutraal; angst
- Grote oogpupillen; angst
- Oogwit tonen; angst
- Harde/ verstarde oogblik; groot risico op agressie
- Naar achter trekken van mondhoeken; angst
- Mondhoeken naar voren, vaak in combinatie met ontbloten tanden; agressie
- Plots loslaten van haren; angst
- Borstelen (rug-/nekharen omhoog zetten); angst
- Gespannen lichaam (houterig bewegen); negatieve emotie (angst/agressie)
- Ontspannen en los lichaam; positieve emotie
Check dus altijd het totaalplaatje bij je hond om goed met hem te leren communiceren! Als jij zijn lichaamstaal goed interpreteert en hier naar handelt, komt dit jullie vertrouwensband enorm ten goede. Én daarnaast zal jij als eigenaar minder vaak voor verassingen komen te staan in het gedrag van je hond. Als jij al ziet aan de lichaamstaal dat je hond het contact met die andere hond niet echt chill vindt, kun je hem hier weghalen en zo voorkomen dat hij negatieve ervaringen opdoet.
Stress-signalen
Daarnaast zijn er nog de geritualiseerde signalen die iedere hond, ongeacht het ras, kan tonen wanneer hij niet op het gemak is. Dit zijn stress-signalen of ook wel kalmerende signalen genoemd. Hier heb ik ook een artikel over geschreven die zeker de moeite van het lezen waard is!
Vind je het lastig om de signalen van jouw hond op te pikken en te interpreteren? Of kun je hulp gebruiken bij wat te doen in situaties die voor stress zorgen? Vraag een Honden(p)raat sessie aan waarin wij via Zoom of Live in mijn snuffelweide met elkaar aan de slag kunnen met jouw vraagstukken.
Dit artikel is geschreven door Lynne den Boer, hondengedragstherapeut & verlatingsangst-expert voor honden. Het is niet toegestaan dit artikel over te nemen zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.