Misschien lees je dit artikel puur uit interesse in hondengedrag, wil jij problemen voorkomen óf heb je wel eens signalen bij je hond opgepikt waarvan je twijfelt of deze onder de noemer ‘verlatingsangst’ vallen. Alle drie goede redenen om je eens flink te verdiepen in dit artikel. Daarnaast ontvang ik beide vragen geregeld in mijn mailbox van eigenaren die een verlatingsangsttraject bij mij overwegen. Voor mij genoeg redenen om eens flink in de pen, of naja toetsenbord, te duiken en een artikel te schrijven voor jullie. Dus daar komt ie!
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een angst/paniekstoornis bij de hond die zich kenmerkt doordat hij niet alleen wilt zijn. Je kunt 2 vormen van gedrag waarnemen bij honden met verlatingsangst:
- Gedragingen die een hond enkel vertoont wanneer jij weg bent
- Een hogere mate van de intensiteit/frequentie van de gedragingen wanneer jij weg bent
Bij de eerste vorm kun je denken aan een hond die enkel blaft als jij weg bent of alleen op die momenten de deurposten kapot krabt. In het tweede geval gaat het om honden die nóg harder of langer blijven blaffen/slopen wanneer zij alleen thuis zijn terwijl dit gedrag veel milder is wanneer de eigenaar thuis is.
Zodra jij vindt dat je hond vreemd of ander gedrag laat zien als hij alleen thuis is dan dat je van hem gewend bent wanneer je wel thuis bent, mag je aannemen dat jouw hond moeite heeft met alleen thuis zijn.
Vormen van verlatingsangst
Mocht je het interessant vinden om je verder te verdiepen in de puzzel van verlatingsangst, lees dan gerust verder, ben je oké met de basisinformatie dan zou ik lekker doorscrollen want wij gaan de diepte in!
Verlatingsangst is een ontzettend complex probleem. Om je kennis iets te verbreden, benoem ik kort de kenmerken van de meest voorkomende vormen van verlatingsangst:
- Isolation Distress (ID): een hond kan niet alleen zijn zonder mensen om hem heen, wie dit is/zijn maakt niet uit. Dus woont de hond in een gezin van 3, dan kunnen er gerust 2 op pad, maar gaat ook het 3e lid weg zonder dat hier iemand voor terugkomt, dan zal de paniek toeslaan. Voor de hond zijn de personen dus vervangbaar, zolang er maar een mens bij hem is, is alles dikke priem
- Hyper-attachment (HA): een hond is ontzettend vastgeklampt aan 1 of enkele gezinsleden. Wanneer deze persoon of personen ook maar even uit zich zijn, stort de wereld van de hond in. Al staan er 100 andere liefdevolle oppassen of al zijn buurvriendjes in huis, niks doet er toe totdat de persoon of personen waar de hond zó aan is gehecht weer terug is/zijn. Eerder zal de hond niet kunnen ontspannen
- Containment-phobia: dit is een ingewikkelde. Het betreft hier honden die volledig door het lint gaan tijdens het alleen zijn, wanneer zij zijn opgesloten in b.v. een kamer of bench. Dit gaat zover dat deze honden er álles aan doen om te ontsnappen, met de kans op serieuze verwondingen aan toe. Door de muur heen vreten of met je kop tegen de bench aan blijven beuken totdat jij thuis bent, zijn de graties waar je (helaas!) aan moet denken in hoever een hond met barriére-fobie gaat. 1+1= 2, toch? De hond niet meer opsluiten lost alles op zou je denken, maar helaas is dat niet zo. Honden kunnen dit gedrag hebben geassocieerd met alleen thuis zijn in combinatie met een bult aan negatieve ervaringen. En honden kunnen zo vastgeroest zijn in dit patroon van omgaan met stressvolle situaties, dat zij dit ook blijven doen wanneer zij niet zijn opgesloten.
- Verveling/frustratie: de oorzaak van dit probleem ligt voor de hond vaak (kan wel i.c.m. ID/HA) niet bij het alleen thuis zijn, maar de éxtra verveling/frustratie die toeslaat als jij er niet bent. De aanpak van dit probleem is gelijk aan de andere vormen van verlatingsangst mét extra adviezen, waaronder een extra blik op o.a. de activiteiten van je hond per dag en zullen wij aan de slag moeten met de verwachtingen van de hond, dat de hond, in ieniemienie stapjes, leert te accepteren dat hij niet altijd mee mag op pad en dit niet meer zal leiden tot frustratie
- FOMO: last but not least; Fear Of Missing Out. Deze vorm is deels gelinkt met die van verveling/frustratie. Honden met FOMO willen het liefst OVERAL bij betrokken worden, geen feestje missen & zodra dit niet kan, zorgt dit voor frustratie en paniek
Gedragingen die je kunt zien bij een hond met verlatingsangst
Het (h)erkennen van verlatingsangst bij honden gebeurt middels het observeren van de gedragingen die een hond vertoont wanneer de eigenaren zich klaarmaken om te vertrekken en als de hond alleen thuis is (of met een oppas in het geval van HA). Veel eigenaren denken dat een hond ál deze gedragingen moet laten zien om verlatingsangst te hebben, maar dit is niet het geval. Een hond die enkel blaft wanneer hij alleen thuis is en niet als de eigenaren wel thuis zijn, is een duidelijk teken dat hij op dat moment alles behalve relaxed is.
- Vocaliseren (blaffen, janken, piepen)
- Slopen
- Aan deuren krabben
- Poepen/plassen in huis
- Zelfbeschadiging
Duidelijker dan dit zul je het als eigenaar (of buren) niet hebben, deze hond schreeuwt in feite dat hij zich vreselijk voelt om alleen gelaten te worden.
Daarnaast heb je de meer subtiele signalen, die niet door iedere hondeneigenaar worden opgepikt of hoorbaar zijn voor de buurman, je kunt hierbij denken aan:
- Hijgen
- Trillen
- Bevriezen
- Ijsberen
- Oren naar achteren gepint
Ondanks dat deze signalen minder ernstig “lijken”, zijn ze dat niet. Subtiele signalen geven fluisterend aan dat de hond totaal niet op zijn gemak is, maar de paniek is net zo groot als bij de schreeuwende honden alleen toont de hond dit anders.
Middels dit artikel hoop ik jou meer inzicht te hebben geven in de wereld van verlatingsangst, hoe ingewikkeld het is & jou de kennis en handvatten te hebben gegeven om te bepalen of jouw hond mogelijk moeite heeft met alleen thuis zijn.
Alleen met een camera zul je ook de subtiele signalen oppikken en kom je erachter of er mogelijk verlatingsangst speelt, een must dus!
Heb jij een hond met verlatingsangst, ben jij 200% gemotiveerd, kun jij je vinden in mijn werkwijze & wil je met een verlatingsangst-expert aan de slag om ervoor te zorgen dat jouw hond weer ontspannen alleen thuis kunt blijven en jij je vrijheid terugkrijgt? Ik wil je met alle liefde helpen middels mijn verlatingsangsttrajecten welke volledig online te volgen zijn, dus je kunt trainen waar & wanneer je wilt! Wie weet tot gauw 🙂
Dit artikel is geschreven door Lynne den Boer, verlatingsangst-expert voor honden. Het is niet toegestaan dit artikel over te nemen zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Delen van deze link via sociale media wordt op prijs gesteld.